Milyen színű követ válasszunk?

Míg korábban többnyire a fekete, fehér és szürke színű anyagok voltak megtalálhatók, napjainkban a színpaletta számos árnyalatából választhatunk. A kövek között találhatunk világos vagy sötét tónusút, homogén szemcseszerkezetűt, "pöttyös", "foltos", a természet alkotta egyedi rajzolatú anyagot, melyek közül ízlésvilágunk szerint választhatunk. 
Az anyagkiválasztás igen fontos, hiszen ez egy hosszú távú döntés, ezért érdemes néhány dolgot átgondolni.

Milyen későbbi változtatás, lehetséges?

Gyakran előfordul, hogy a síremlék megrendelésekor nyitott sírkő megoldást választanak, később azonban szeretnék lefedetni. Ez a változtatás technikailag természetesen megoldható azonban fontos tudni, hogy ilyen esetben természetes anyagok lévén a kő színe, tónusa, erezete eltérhet a korábban felállított sírkőtől, ugyanez érvényes a később felhelyezésre került vázára, mécses tartóra.

Megoldás lehet, ha megrendeléskor fedlapot is készítettünk, bár fontos tudni, hogy ha nem azonos időjárási körülmények érik az anyagot a korrodáció miatt az anyag tónusa várhatóan el fog térni a későbbi felhelyezéskor.

Hogyan gondozzuk a sírkövet?


A sírkő környékét igyekezzünk rendben tartani, érdemes gyomtalanítani a fákról lehulló leveleket  összesöpörni és a szeméttárolóban elhelyezni, ezzel egyrészt sírkövünket óvjuk meg, másrészt önmagunkat az esetleges kellemetlenségtől, bosszúságtól (a falevélből kiváló csersav elszínezheti sírkövünket). Ugyanezen megfontolásból érdemes a koszorúk alá nejlont helyezni. Figyeljünk a sírkő tetején elhelyezett mécsesekre, mivel a viasz kifolyás foltokat hagyhat a sírkő felületén. A mécsesek elhelyezésénél figyeljünk a környezetében lévő más éghető anyagokra is, például száraz díszes koszorúk kigyulladása esetén maradandó károk keletkezhetnek a sírkő anyagában. Időnként érdemes a sírkövet lemosni. Vegyük figyelembe azonban sírkövünk anyagát, mivel a savas tisztítószerek megmarhatják a műkő mészkő felületét. Tisztításra leginkább alkalmas szereket szaküzletünkben lehet kapni. Kollégáink készséggel állnak rendelkezésére, a megfelelő tisztítószer kiválasztásában.

Téli időszakban a szétfagyás elkerülése érdekében vegyük ki a vázából a váza betétet, takarjuk le nejlon fóliával a vázákat és erősen rögzítsük. Hasznos lehet a váza oldalán kialakított lyuk bár a nejlonnal való letakarást ebben az esetben is javasoljuk.

Miért érdemes a sírkő köré térburkolatot (pl. mosott kavicsos lap) helyezni


Ha a sírkő járókerete köré mosott kavicsos lapokat helyezünk, csökkenthetjük a gyomok kinövését, esős időben a lehulló csapadék nem veri fel a port a sírkő oldalára így könnyebb tisztán tartani. Érdemes figyelni a kavicslapok elhelyezésénél a sírkövek között távolság betartására. Hasznos lehet fóliát helyezni a lapok alá így nagyobb mértékben csökkenthető a gyomnövények kinövése.

Miért jó a kör alakú lyukkivágás a sírkövön?


Ha a sírkövön kör alakú lyukkivágást kérünk, a lyukba belehelyezhetünk peremmel rendelkező cserepet. Így kevesebb földre van szükség a növény beültetéshez. A cserépbe az évszaknak megfelelően különböző virághagymákat helyezhetünk, esetleg több azonos méretű cserép megvásárlása esetén könnyedén cserélhetjük, ezáltal díszítve sírunkat. Célszerű apró növésű növényeket ültetni a cserépbe, mivel azok nem takarják el a sírkő feliratát, lehulló leveleik a cserépben maradnak, így megelőzhető a sírkő esetleges elszíneződése.

Milyen vázát válasszunk?

A sírkövön elhelyezett álló vázákban a nyári meleg hatására a víz megmelegszik. Ezért javasoljuk a váza betétekhez hasonló osztott tetővel rendelkező süllyesztett műanyag vázát mely több szempontból praktikus. Hosszú ideig hűvös marad a víz benne, így az elhelyezett virágok tartósabbak, valamint kevésbé takarja az emlékrészt.

Hátránya, ha ritkán járunk a temetőbe az elhervadó virágok közvetlenül a sírkőre hajolhatnak, és a sírkő anyagában elszíneződést okozhatnak. Ezért választásunknál érdemes mérlegelni milyen gyakran látogatjuk a sírhelyet.